Categorías
ODS: Fin de la pobreza

Més inversió per frenar les desigualtats en educació

Un estudi de l’organització anuncia que una de cada tres noies adolescents de les famílies més pobres no ha anat mai a l’escola

Barcelona.- Ignasi Gras, Pol López i Ramon Vilageliu. 

En motiu de la celebració del World Education Forum (que reuneix a ministres d’Educació) i del World Economic Forum que ha tingut lloc a Davos, l’UNICEF ha llençat un estudi que declara que una de cada tres noies adolescents de les famílies més pobres no ha anat mai a l’escola.

Països d’arreu estan fallant als nens més pobres del món, i fent això, s’estan fallant a ells mateixos

Henrietta Fore, Directora Executiva d’UNICEF

L’informe Abordar la crisi d’educació: una necessitat urgent de finançar millor l’educació dels nens més pobres treu a la llum les principals diferències en la distribució de la despesa en educació pública, que demostra la manca de recursos i de formació dels professors. L’estudi conclou que l’educació del 20% de les ‘llars’ més riques en 42 països rep gairebé el doble de finançament que el 20% dels més pobres. Això provoca que els infants, en especial les noies, no tinguin l’oportunitat d’anar a l’escola.

Les adolescents, les principals damnificades

La pobresa, la discriminació per gènere, discapacitat, origen ètnic o de llengua d’ensenyament, la distància física de les escoles i la falta d’infraestructures només són alguns dels problemes que priven a les noies més pobres de l’accés a una educació de qualitat. I cadascun d’aquests factors només fa que perpetuar la situació de pobresa i discriminació a la qual les adolescents estan sotmeses.

Alumnes a classe en una situació de pobresa com a mostra de les desigualtats en educació.
Alumnes a classe en una situació de pobresa. FONT: Dhaka Tribune

Àfrica, la més assenyalada

L’UNICEF també ha detectat que deu dels països que tenen més desigualtats en educació són africans. En països com Guinea i la República Centreafricana, on les taxes d’escolarització són de les més baixes del món, els nens rics reben nou vegades més de recursos en fons públics per educació que els nens més pobres.

En canvi, a l’altra banda de la balança hi trobem Barbados, Dinamarca, Irlanda, Noruega i Suècia. Aquests països són els únics inclosos en l’anàlisi que distribueixen el finançament de l’educació per igual entre els més rics i pobres.

L’informe també ofereix unes indicacions pels governs per fer front a les desigualtats en educació:

  • Els fons han de ser distribuïts de tal forma que els nois i noies del 20% de les llars més pobres s’han de beneficiar almenys del 20% del finançament en educació.
  • Prioritzar el finançament públic pels nivells més baixos d’educació.
  • Proporcionar almenys un any d’educació preescolar universal per cada nen.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *