Categorías
ODS: Aigua i sanejament

Un 40% de la població mundial pateix escassetat d’aigua

La sequera i l’escassetat de l’aigua és un problema que s’afronta en els Objectius pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides

La sequera i l’escassetat d’aigua és un problema que s’afronta en els Objectius pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Barcelona Ignasi Gras Tarragó. Tot i que en el món en què vivim hi ha prou aigua dolça per tothom, la realitat és que no tothom té a l’abast els suficients recursos per poder «gaudir» d’aquest bé tan bàsic. Concretament, segons les Nacions Unides, «l’escassetat d’aigua afecta a més d’un 40% de la població mundial» i el pitjor de tot és que es preveu que aquest percentatge augmenti en els anys vinents.

Això passa per les desigualtats i la mala distribució dels recursos hídrics del planeta, i per l’any 2050 es preveu que almenys un 25% de la població de tot el món visqui en un país afectat per l’escassetat crònica i reiterada de l’aigua. Aquesta situació és la que vol solucionar el 6è objectiu dels ODJ Aigua i sanejament.

Al planeta hi haurà la mateixa aigua, però estarà repartida de manera diferent i en algunes zones la quantitat d’aigua disponible baixarà molt, entre les quals hi ha el Mediterrani

Rafael Marcé,investigador de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua

Els països pobres, els més damnificats

Aquesta sequera que es preveu, afectarà directament a alguns dels països més pobres del món que veuran augmentat el risc de fam i desnutrició dels seus habitants a causa de les males collites, o directament a la impossibilitat de conrear el camp.

Els conreus també es veuen afectats per escassetat d'aigua

Un altre problema que porta l’escassetat d’aigua és la mala higiene. I és que pràctiques tan habituals i naturals per nosaltres com rentar-se les dents o les mans, o disposar d’un lavabo, no ho són gens en països on l’aigua és un bé molt preuat. Això fa que la higiene sigui també un aspecte a millorar i a solucionar amb l’arribada d’aigua a totes les parts del planeta.

Calen solucions urgents

És per això, que des de l‘Objectiu 6: Aigua i sanejament es marquen les següents metes:

  • Aconseguir l’accés universal i equitatiu a l’aigua potable a un preu assequible per a tots.
  • Aconseguir l’accés a serveis de sanejament i higiene adequats i equitatius per a tots i posar fi a la defecació a l’aire lliure.
  • Millorar la qualitat de l’aigua reduint la contaminació, eliminant l’abocament i minimitzant l’emissió de productes químics.
  • Augmentar considerablement l’ús eficient dels recursos hídrics en tots els sector.
  • Implementar la gestió integrada dels recursos hídrics a tots els nivells, fins i tot mitjançant la cooperació transfronterera, segons escaigui.
  • Protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l’aigua, inclosos els boscos, les muntanyes, els aiguamolls, els rius, els aqüífers i els llacs.
  • Ampliar la cooperació internacional als països en desenvolupament per a la creació de capacitat en activitats i programes relatius a l’aigua i el sanejament.
  • Donar suport i enfortir la participació de les comunitats locals en la millora de la gestió de l’aigua i el sanejament.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *