Categorías
OBJETIVOS ODS Pobresa energètica

Viure a les fosques

Tot i l’objectiu de l’ONU per reduir la pobresa energètica a nivell mundial, encara avui en dia són milions les famílies que viuen en situacions de vulnerabilitat

La pobresa energètica és la situació en què un habitatge no té els serveis mínims d’energia per a cobrir les necessitats bàsiques d’una família. Encara avui en dia hi ha multitud de famílies que es troben en aquesta situació. Per aquesta raó, l’ONU té com a objectiu duplicar la taxa mundial d’eficiència energètica per al 2030. Tot i això, encara queda un llarg recorregut per tal d’aconseguir-ho.

Segons l’Associació de Ciències Ambientals, l’any 2018 més del 40% de la població espanyola no vivia en unes condicions òptimes pel que fa a l’energia. Més de 19 milions de persones a Espanya no tenen una temperatura adequada a casa o es queden sense llum sovint, atès que no es poden fer càrrec d’aquesta despesa a causa dels baixos ingressos. Aquesta mateixa situació és la que viuen altres països europeus com Bulgària, Itàlia o Alemanya.

Factors de pobresa energètica

  • Els preus elevats de l’energia en proporció a les rendes. A més, Espanya és un dels països de la UE amb l’electricitat més costosa.
  • Ingressos molt baixos per família
  • Falta d’aïllament i ineficiència energètica
Protesta veïnal a València en contra de la pobresa energètica – Carmen Tolsa

Tot i que les poblacions espanyoles amb major incidència de pobresa energètica són Castella La Manxa, Andalusia, Múrcia i Extremadura, altres comunitats autònomes es veuen també afectades. L’any 2018 a Catalunya hi havia un 7% de la població que vivia en condicions de pobresa energètica. El diari El Salto va publicar el passat 4 de març un article que detallava la situació que viu el barri de Font de la Pólvora a Girona.

Els veïns del barri han arribat a passar 40 hores sense llum, ja que els talls elèctrics es fan gairebé diàriament des de fa cinc anys. L’ajuntament gironí, però, ho nega i s’excusa dient que són els mateixos veïns que punxen els comptadors. Això ha causat un malestar constant al barri, que se sent desatès per part de l’Ajuntament. Es queixen perquè han de seguir pagant les factures per a un servei de què no disposen. Com a conseqüència, són molts el qui han deixat de pagar i s’han començat a mobilitzar per mostrar la seva indignació davant l’Ajuntament de Girona i d’empreses de subministrament elèctric com Endesa.

Combatre la pobresa energètica

Com a resposta a la situació que viuen gran quantitat de famílies a Espanya, s’han creat organitzacions per tal d’ajudar als ciutadans en situació de vulnerabilitat. És el cas de Plataforma per la Dignitat o Aliança contra la Pobresa Energètica. Aquestes, denuncien l’actitud de les empreses energètiques que se segueixen lucrant i aprofitant de la situació d’algunes famílies.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *