Categorías
OBJETIVOS ODS ODS: Treball decent i creixement econòmic Precarietat laboral

La precarietat laboral va en bici

Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU per l’any 2030 és que tothom tingui accés a una feina digna. Per aquesta raó, insisteixen en la creació de nous llocs de treball perquè tothom tingui accés. Arran de la creació d’empreses d’enviament a domicili com Glovo, Deliveroo o Uber Eats, ha sorgit una nova forma de treball, la dels riders, al voltant de la qual s’ha encetat un gran debat sobre la precarietat laboral.

De totes aquestes empreses, Glovo és la que té més presència a Espanya tot i ser la més nova. Des de la seva creació s’ha vist immersa en una gran quantitat de judicis per demandes dels seus treballadors. Aquest fet es deu a què els riders treballen en unes condicions laborals pèssimes i amb uns sous molt baixos.

Els sous dels riders

Els repartidors guanyen aproximadament tres euros nets per comanda, però aquestes no són constants i durant la jornada laboral, la majoria del temps la passen esperant el menjar. Segons Glovo, els riders en una mitjana de 5 hores de treball poden guanyar 1200€ bruts, que serien 890€ nets al mes, però a aquests cal descomptar la despesa en: una assegurança privada obligatòria, la benzina en el cas que portin moto o cotxe, les dades del mòbil per fer funcionar l’aplicació, entre d’altres.

Cartell publicitari de Glovo amb una pintada en protesta per la precarietat laboral què viuen els treballadors.
Cartell publicitari de Glovo a Barcelona amb una pintada en protesta per les condicions laborals dels treballadors – Mario A.P.

Per tant, un rider difícilment podrà viure en unes condicions decents. Fins fa dues setmanes, els treballadors es consideraven falsos autònoms i per tant, havien de pagar la pròpia cotització de la seguretat social. El Tribunal Superior de Justícia a Catalunya (TSJC) va dictar una nova sentencia a favor dels treballadors, que sostenia que els riders havien de considerar-se assalariats, ja que depenien de l’empresa.

Risc al quadrat

Cal destacar l’actuació d’aquestes empreses davant situacions com la del temporal Glòria i l’actual amb la crisi del COVID-19. Durant el temporal, els riders de Glovo van continuar amb la seva jornada laboral amb normalitat. Per tal d’incentivar la feina, l’empresa els va oferir un 30% més per a cada comanda que feien. D’altra banda, durant la quarantena pel coronavirus cap d’aquestes empreses de repartiment ha pres mesures per mantenir la seguretat dels seus treballadors.

En el cas de Glovo han anunciat que durant el confinament, els seus treballadors repartiran, de forma gratuïta, productes de parafarmàcia a domicili. D’altra banda, Uber Eats ha posat ofertes del 90% en les entregues per tal d’incentivar a la gent a què compri.

Totes aquestes mesures, no només no afavoreixen als treballadors, sinó que els exposen al perill d’infectar-se, atès que no els donen cap tipus de protecció. A més, estan oferint la seva força de treball a canvi de res. Els seus sous, doncs, es veuran afectats i tindran més problemes per viure en condicions favorables. La moda dels riders és una nova forma de precarietat laboral i per tant, cal seguir lluitant pels drets de tots els treballadors.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *