Categorías
OBJETIVOS ODS ODS 16: Paz, justicia e instituciones sólidas ODS: Ciudades y comunidades sostenibles ODS: Treball decent i creixement econòmic Precarietat laboral

Quines són les mesures econòmiques pel coronavirus i per què no afecten per igual als seus ciutadans?

Els països europeus adopten mesures econòmiques pel coronavirus i la paralització que ha comportat

Sara Soteras. Barcelona. Al marge de les conseqüències per a la salut que està tenint el coronavirus, l’obligat confinament i la paralització laboral i econòmica que ha suposat ha empès als governs a moure fitxa. La diferència de les mesures econòmiques pel coronavirus entre països, però, ha posat sobre la taula la situació de precarietat creixent que viuen aquests dies les persones més vulnerables.

Mesures econòmiques a Europa

El Govern de Giuseppe Conte ha aprovat l’impediment d’acomiadament durant dos mesos. A més, Italia ha suspès el termini de les hipoteques fins el 30 de setembre, així com s’han ofert ajudes als autònoms, segons El Periódico. Alemanya també ha adoptat mesures econòmiques per evitar acomiadaments i ofereix préstecs il·limitats a les empreses.

França ha ajornat el termini del pagament de les obligacions fiscals i de Seguretat Social. Endemés, s’ha creat un fons de solidaritat per a PIMES i treballadors independents, a part de suspendre el pagament del lloguer, la llum i l’aigua. Seguint amb el camp empresarial, Macron ha posat l’Estat com a aval pels préstecs bancaris a empreses per valor de fins a 300.000 milions d’euros.

A Espanya, s’ha aprovat la moratòria de les hipoteques en cas de reducció d’ingressos. Les empreses no podran tallar la llum ni l’aigua i l’atur no restarà de l’acumulat, tal com informa el Diari de Tarragona.

El Regne Unit ha obert el major paquet de rescat econòmic des de la crisi financera del 2008, que conté préstecs garantits per l’Estat per sostenir les empreses que es vegin amenaçades, així com el retràs de fins a tres mesos en les hipoteques.

Les mesures econòmiques pel coronavirus d’Espanya respecte la resta

Comparativament, les suspensions i ajudes són majors fora d’Espanya. Els recursos mobilitzats ascendeixen a 350.000M€ a Itàlia i 345.000M€ a França, mentre que a Espanya en són 200.000M€, d’entre els quals 83.000M€ són de fons privats.

Precarietat creixent

És evident que segons la ideologia del govern de cada país s’han adoptat unes mesures econòmiques o unes altres, centrant-se en les empreses o bé en els treballadors. Ara bé, aquestes propostes són suficients? Tal com aquest mateix blog publicava, els sensesostre estan rebent multes per estar al carrer durant el confinament. Les persones més vulnerables estan patint una segona dimensió que comporta la crisi del coronavirus.

Aquesta qüestió porta a pensar si algunes de les mesures establertes podrien modificar-se per tal d’incorporar-se indefinidament. Sembla impensable que alguns paquets d’ajuda no estiguin a l’ordre del dia sense necessitat de cap virus. Fa mesos d’aquest clima d’emergència sanitària, però l’emergència social té un llarga història.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *