Categorías
OBJETIVOS ODS ODS 16: Paz, justicia e instituciones sólidas ODS: Educación de calidad Refugiats

Educació sota ocupació

L’educació a Palestina, ocupada militarment per Israel des de fa més de 50 anys, està condicionada per múltiples factors que exclouen molts infants

Gairebé 1 de cada 4 nois de 15 anys de Palestina no van a l’escola. A partir dels 12 anys i fins els 15, les ratios d’exclusió (tant de nois com noies) es doblen. Hi ha diversos factors que expliquen aquest creixement exponencial -especialment significatiu entre els nois- dins d’un context d’educació sota ocupació militar.

Això deia l’informe State of Palestine Country Report on out-of-school children publicat per l’ONU el juliol de 2018. L’estudi se centra en l’exclusió de molts infants palestins del sistema educatiu, segons l’edat, i les seves causes.

El terme «exclusió» pren un doble significat. Per als infants que no van a l’escola, significa exclusió del sistema educatiu. En canvi, per qui va a l’escola però està en risc de deixar-la, fa referència a pràctiques educatives i un ambient -educatiu i social- no inclusiu.

Factors d’exclusió

L’exclusió es dona per la combinació de diferents factors que l’afavoreixen. L’estudi els agrupa en quatre categories:

  • El baix rendiment acadèmic i la falta d’interès. Això es pot relacionar amb una manca d’atenció personalitzada. 
  • La inestabilitat de la renda i de la composició familiar (manca de salut o mort de familiars). Molts infants es veuen obligats a treballar per guanyar diners.
  • Barreres econòmiques, com és el cost de l’educació.
  • Polítiques i pràctiques no inclusives per part de l’Administració (integració d’aquells que reprenen l’educació després d’haver-la deixat o han repetit curs, per exemple)

A aquests factors, cal sumar la incapacitat del sistema actual de detectar els infants en risc d’exclusió.

Tots aquests factors s’emmarquen en un context d’ocupació militar de Palestina per part de l’exèrcit d’Israel i l’existència d’un conflicte armat en curs. Això comporta l’aplicació de lleis racistes i abusives en contra dels palestins, neteja ètnica, detencions arbitràries, demolicions de cases…

Imatge de cases palestines enderrocades per l'exèrcit israelià.
Cases palestines enderrocades per l’exèrcit israelià. Autor: Michael Loadenthal. Flickr

 Als factors que condicionen l’educació sota ocupació esmentats anteriorment, Leticia Silvestri n’afegeix, en el seu article, els següents:

Límits directes o físics

El tall de carrers en ser declarats “zones militars tancades” i la patrulla d’escoles per part de l’exèrcit israelí són recurrents. A més, els soldats poden detenir arbitràriament nois adolescents, amb l’excusa d’haver participat en alguna protesta violenta. Això es deu a que la normativa militar israelí permet l’arrest de nois a partir dels 12 anys i sense càrrecs.

Homes reclamen la obertura del carrer Shuhada, el principal de la ciutat d'Hebrón, a la població palestina, qui té l'accés prohibit. A darerre, una antiga escola palestina, ara ocupada per colons israelís.
Un grup d’homes demanen l’obertura del carrer principal d’Hebrón per a la població palestina, qui té l’accés prohibit. L’edifici de darrere, que havia estat una escola palestina, està ara ocupat per colons israelís. Autor: ISM Palestine. Flickr

Si l’exèrcit considera que algun estudiant «sospitós» està a classe, poden arribar a tirar gas lacrimògen a dins l’escola, que ha de ser evacuada immediatament.

Un policia israelià deté un nen d'11 anys i el treu de l'escola. Situació representativa del que significa l'educació sota ocupació militar.
Un policia israelià treu un nen d’onze anys fora de l’escola. Font: CPT Palestine. Flickr.

Límits indirectes

Les demolicions de cases i edificis i els desnonaments de famílies palestines són també freqüents . Una altra barrera són els prop de 700 punts de control israelís que hi ha només a la zona de Cisjordània.

Un policia israelí deté un nen petit que tornava de l'escola en un punt de control.
Un nen palestí detingut a un control policial israelià quan tornava de l’escola. Font: CPT Palestine. Flickr

A tot això, cal sumar-hi l’accés limitat a l’aigua i la precarietat dels serveis dels edificis escolars (sota control de l’administració israeliana).

Aquest seguit de complicacions impedeixen que es garanteixi l’accés al sistema educatiu de tots els infants a Palestina. L’educació sota ocupació es converteix en tot un repte per la població palestina.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *