Categorías
OBJETIVOS ODS

La cobertura d’ Open Arms

L’organització segueix endavant gràcies a la difusió per part dels mitjans

Clara Adsuar Cortés

Context Open Arms

Què és?

Open Arms és una organització no governamental sense ànim de lucre que rescata a persones que viatgen pel Mar Mediterrani amb intenció d’arribar a Europa. Va néixer d’una empresa de socorrisme i salvament marítim que tenia una àmplia experiència a les costes espanyoles.

Què fan?

Es dediquen al salvament de les embarcacions de persones migrants que necessiten ajuda a l’hora de creuar el mar. La seva zona d’actuació principal són el Mar Mediterrani i el Mar Egeu. Amb les seves pròpies paraules: “denuncien allò del què ningú s’adona”.

Subvencionament i despeses

Gràfic sobre el finançament de l'organització
Gràfic 1.Finançament Open Arms: Extret de la pàgina oficial de l’organització Open Arms

Del total dels ingressos, el 90% pertanyen a donacions privades de més de 51.000 persones i el 10% restant pertany a ajudes d’organismes oficials o administracions locals.

Gràfic sobre les despeses de l'organització Open Arms.
Gràfic 2. Despeses Open Arms: Extret de la pàgina oficial de l’organització Open Arms

Del total de les despeses, el 95,5% es va destinar a l’acció directa per a la missió Mediterrani. En quant a estructura, es va dedicar un 4% de les despeses, incloses les despeses de comunicació. El 0,5% restant, es va destinar a la missió Origen.

Rescats

Fins a data del gener de 2020 hi ha hagut un total de 60.515 rescats per part de la Proactiva Open Arms. Les seves missions són:

  • Lesbos
  • Mediterrani
  • Origen
Font extreta de la pàgina oficial d’Open Arms, on hi ha adjuntat contingut audiovisual de Youtube

Vídeo d’un rescat per part de socorristes de l’Open Arms.

Qui ha donat veu a Open Arms?

A l’hora d’analitzar qui ha donat veu a l’organització, es pot veure com no només és un subjecte el que ha fet una cobertura d’ Open Arms, sinó que, per una banda han tingut un paper important persones individuals, i per l’altra banda, també han tingut un paper important els mitjans.

1. Persones individuals

Són molts els famosos que al llarg d’aquests anys han anat donat suport i fent difusió sobre l’Open Arms. El passat 2019 va començar una campanya on diferents cares conegudes tant de Catalunya com d’Espanya feien un vídeo amb el hashtag #freeOpenArms donant cobertura a l’organització.

2. Mitjans

Pel que fa la cobertura que els mitjans fan d’ Open Arms, he realitzat uns gràfics a través de la base de dades de Factiva per tal d’analitzar el  seguiment que els mitjans fan sobre l’Open Arms.

Gràfic 1 realitzat a través de Factiva
Font extreta i analitzada a partir de la base de dades de Factiva

En aquest gràfic es pot veure l’evolució de la cobertura d’Open Arms a nivell europeu des del 2015 fins avui en dia, s’observa com hi ha un augment progressiu.

Gràfic 2 realitzat a través de Factiva
Font extreta i analitzada a partir de la base de dades de Factiva

En aquesta taula es poden observar quines són paraules que més apareixen  en els articles sobre l’ Open Arms.

Gràfic 3 realitzat a través de Factiva
Font extreta i analitzada a partir de la base de dades de Factiva

En aquest gràfic de barres s’observa la cobertura que diferents països europeus han fet sobre l’ Open Arms. Tenint en compte que Open Arms actua al Mediterrani, la cobertura que n’ha fet Grècia és més baixa del que hauria de ser, només pel criteri de proximitat.

Gràfic 4 realitzat a través de Factiva
Font extreta i analitzada a partir de la base de dades de Factiva

Finalment, en l’últim gràfic, es pot observar quins són els mitjans europeus que més han cobert les notícies relacionades amb Open Arms. El primer és The Times, seguit del País i El Mundo, també caldria destacar que l’Ara, diari d’àmbit català ha fet una major cobertura que The Guardian. Els mitjans grecs no apareixen en el gràfic ja que no eren detectats a causa de l’idioma i alfabet.


Vídeo extret de la pàgina oficial d’Open Arms, contingut adjuntat a Youtube.
“La continuïtat d’Open Arms està en perill”

A continuació, fes clik en el següent link si informar-te sobre els objectius ODS.

Si vols llegir més notícies relacionades amb aquests objectius, fes click aquí

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *