Categorías
OBJETIVOS ODS ODS: Fam Zero

La realitat de la pobresa infantil a Catalunya

Clara Adsuar Cortés

La gestió de la pobresa infantil a Catalunya, un país “desenvolupat”

Segons dades d’Unicef el 28,6% dels nens de Catalunya estan en risc de pobresa i en tan sols un any hi ha hagut un creixement del 3,6%. En el cas de les llars on només treballa un dels progenitors el risc és del 48%.

Font extreta del mitjà digital Ara

Aquestes dades fan meditar sobre la situació actual en la qual es troba Catalunya; tot i ser un país “desenvolupat” l’índex de pobresa és molt elevat, de fet, és un dels més elevats d’entre els diferents països d’Europa. Cada vegada, la intenció d’allunyar la pobresa queda més lluny tot i ser un dels objectius ODS marcats pel 2030 per Unicef.

Davant d’aquesta situació, la Generalitat proporciona un seguit d’ajuts dirigits a la infància per tal d’intentar reduir la pobresa infantil. D’entre aquestes ajudes es troben les beques menjador, que estan destinades a l’alumnat en edat escolar obligatòria que pertany a famílies en situacions socioeconòmiques precàries, independentment de la seva nacionalitat o origen.

Font extreta del mitjà digital Ara

El Departament d’Educació s’encarrega d’atorgar les beques de menjador en funció de:

  • Baremació econòmica
  • Valoració de situacions específiques de la unitat familiar. La condició de família nombrosa, la condició de família monoparental, la situació de discapacitat d’un o més membres de la família, tenir un o més infants en acolliment…
  • Valoració de la situació social de risc
Imatge extreta de l’arxiu del mitjà El punt avui

Infants en un espai contra la pobresa infantil

El coronavirus esquitxa la pobresa infantil

A causa del COVID-19 el Departament d’Educació de Catalunya va suspendre les classes de tots els centres educatius d’arreu del territori a partir del 13 de març de 2020.

Com a conseqüència directa de la suspensió de les classes, els infants de les famílies en risc de pobresa no poden gaudir del menjador escolar. La Generalitat però, s’ha compromès a garantir la continuïtat de les beques menjador a través de la distribució d’una targeta moneder que ja s’està fent arribar a totes les famílies amb infants becats.

Aquestes targetes moneder, que contenen 4 euros per infant i dia lectiu, només poden ser utilitzades en establiments d’alimentació, no permeten treure diners des d’un caixer i, segons informa FaPaC, s’aniran recarregant a mesura que continuiï l’estat d’alarma. Els Ajuntaments i Consells Comarcals, juntament amb un equip tècnic de la FaPaC, s’encarreguen de distribuir aquestes targetes arreu del territori català.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *