Categorías
OBJETIVOS ODS

Pobresa energètica

Moltes famílies han hagut de tornar a la llum de les espelmes.

La pobresa o precarietat energètica és la dificultat o la incapacitat de mantenir l’habitatge en unes condicions adequades de temperatura a un preu just. Les causes principals són la pobresa, la qualitat insuficient de l’habitatge, l’encariment de l’habitatge i els elevats preus de l’energia. Les conseqüències principals són l’endeutament, impactes sobre la salut física i mental, degradació dels edificis i, emissions de CO2. Actualment no hi ha una definició consensuada a nivell europeu sobre la pobresa energètica, i cada Estat membre resta responsable de la seva definició.

Factors influents

El concepte de vulnerabilitat energètica és més ampli i inclou aquells casos que no estan en pobresa energètica però estan en procés d’empitjorar les seves possibilitats per cobrir de forma raonable, autònoma i contínua les seves necessitats bàsiques (alimentació, salut, habitatge,…), fent que les restriccions en consums bàsics d’aigua i energia o la impossibilitat de pagar-los puguin esdevenir una realitat propera.

  • Els ingressos dels membres d’una llar.
  • L’eficiència energètica de l’habitatge.
  • Els preus de l’energia.

Combatre el problema

Per millorar l’eficiència energètica es pot actuar substituint aparells (llums, neveres, calderes,…) per d’altres de més eficients, es pot millorar l’aïllament tèrmic i es pot introduir la producció pròpia d’una part d’energia (tèrmica o elèctrica) a través d’energies renovables.

Però sobretot el que es pot fer, ja de manera immediata és formar i acompanyar les famílies en una gestió eficient de l’energia a partir de la realitat existent. Aquest és un exercici que habitualment ningú ha ensenyat mai i que és molt important: es tracta d’aprendre a minimitzar l’ús d’energia a través de la comprensió de com utilitzar de la millor manera possible els sistemes existents (o els nous, si es canvien).

Banc d’energia, estalviar per compartir

Polèmiques legislatives

A nivell estatal, no hi ha legislació ni polítiques públiques específiques que ataquin aquest fenomen, però s’ha definit com al fet ocorregut quan una llar no pot disposar d’adients serveis energètics per un equivalent al 10% dels ingressos.

Alguns governs han establert legislacions per evitar el tall de subministrament de gas o electricitat, o finançar part del preu del subministrament en els mesos de més fred a les famílies més vulnerables.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *